Tuesday, 14 January 2014

Membaca surah selepas al-Fatihah


Setelah membaca al-Fatihah, disunatkan membaca ayat al-Quran dari surah lazim atau ayat al-Quran yang dihafal. Seorang imam perlu berhenti seketika (saktah) sebelum memulakan bacaan surah ini. Saktah itu sekira-kira panjangnya makmum selesai membaca surah al-Fatihah. Ketika ini imam bolehlah membaca surah yang hendak dibaca secara sir (perlahan). Sebagai contoh, imam ingin membaca surah Al-Fiil, maka bolehlah dia membaca surah al-Humazah secara sir sebelum membaca surah al-Fiil secara jahar (kuat).

Dalam solat imam membaca secara jahar (solat fardhu Subuh, Maghrib dan Isya’), imam perlulah membaca ayat-ayat al-Quran mengikut muwaalat (turutan sususan surah dalam al-Quran). Bacaan surah tidak harus membaca secara menyongsang misalnya membaca surah An-Nash pada rakaat pertama, kemudian membaca al-Kaafiruun pada rakaat kedua. Bacaan surah selepas membaca al-Fatihah dalam rakaat pertama dan kedua hukumnya sunat haiat. Pun begitu, sebagai mencapai kesempurnaan solat bacaan ini tidak harus diabaikan. Rasulullah S.A.W membaca surah yang lebih panjang pada rakaat pertama berbanding rakaat kedua kecuali dalam solat Jumaat dan sunat hari raya. Dalam solat-solat ini nabi membaca surah al-A’laa (sabbihis) pada rakaat pertama dan al-Ghaasyiah pada rakaat kedua. Surah al-Ghaasyiah lebih panjang daripada al-A’laa iaitu 26 ayat. Sedangkan al-A’laa hanya 19 ayat. Selain daripada ini, bacaan surah hendaklah mengikut keutamaan (al-Aulaa) iaitu dari segi muwaalatnya.

Bagaimana dengan seseorang membaca surah al-Falaq pada rakaat pertama kemudian an-Naas pada rakaat kedua? Jika dilihat, an-Naas lebih panjang daripada al-Falaq. Jika an-Naas dibaca keseluruhannya, ia disebut sebagai membelakangkan sunnah (Khilaf as-Sunnah). Manakala jika dibaca secara menyongsang, ia disebut sebagai membelakangkan keutamaan (Khilaf al-Aulaa). Ulama membahaskan hal ini dengan menyebut, surah An-Naas perlulah dibaca pada rakaat kedua dengan syarat ayat yang dibaca menyamai bilangan ayat surah al-Falaq atau lebih pendek daripada itu. Contoh kedua khilaf al-Aulaa berlaku sebagaimana berikut. Seseorang membaca surah al-Humazah dalam rakaat pertama, kemudian membaca surah al-Quraisy dalam rakaat kedua. Walhal jika dilihat muwaalat surah, al-Fiil lebih utama dan lebih pendek juga berbanding dengan surah al-Humazah. Hal ini berbeza jika membaca surah at-Tiin dalam rakaat pertama, kemudian membaca surah al-Qadr dalam rakaat kedua. Hal ini bermakna jika membaca surah al-‘Alaq (19 ayat), tindakan itu sudah termasuk dalam khilaf as-Sunnah, melainkan kalau dibaca setakat ayat yang kelapan kerana surah at-Tiin mengandungi 8 ayat sahaja.
Begitu juga halnya dengan amalan solat sunat Taraweh. Imam memulakan bacaan bermula surah At-Takaatsur kemudian membaca surah al-Ikhlaash dalam rakaat kedua. Bacaan dalam rakaat kedua diulang-ulang. Adalah lebih elok sekiranya dibaca mengikut muwaalat surah sehingga lengkap dua puluh  rakaat Taraweh tersebut.sumber dari: naimisa.blogspot.com

Surah Al-Quran yang boleh diamalkan Ibu mengandung
a heavily pregnant woman


 Salam Telusuri
Menambahkan lagi info semasa
Suri jumpa artikel nih di fb
Alhamdulillah ada jugalah Suri amalkan
Suri dan semua para mommies rasanya mengharapkan zuriat kita
lahir sebagai anak yg Soleh ,Mithali dan kuat Imannya..
InsyaAllah
Amalan bacaan Surah Al-Quran yang boleh diamalkan Ibu mengandung:
1) Untuk mudah beranak:Membaca ayat2 selusuh
2) Untuk mudah beranak: Surah Maryam.
3) Untuk cantik/comel: Surah Yuusuf.
4) Untuk cerdik: Surah Luqman
5) Untuk kuatkan rahim: As Soffat - khususnya
kepada ibu yang selalu keguguran.
6) Untuk banyak susu: al Hujuraat
7) Untuk anak kuat iman: al Ikhlas
8)Untuk anak bijak / nak jadi saintis /
doktor: Ayat2 yang ada kaitan dgn
penciptaan alam maya: 
cthnya: Surah al Ghaasyiah.

9) Kuat agama / ulamak: Ayat2 yang ada
kaitan dengan ulamak.
Cthnya: Ayat 28 Surah Faathir.
InsyaAllahsumber dari: telusurisuri.blogspot.com

Sejarah Berdirinya Musholla Jabal Rahmah


Berangkat dan bermula dari niatan suci dan dengan hati nurani yang dalam untuk syiar agama islam serta meningkatkan ibadah dengan  rasa taqwa kita kepada Allah SWT. maka masyarakat Jalan Sultan Agung Barat Sungonlegwo Bungah Gresik sepakat untuk mendirikan Mushola. Dengan  mengajukan permohonan kepada Bapak ANSHOR, S.H. selaku  pejabat pemerintahan Kepala Desa Sungonlegowo untuk kepemilikan sebidang tanah milik pemerintah yang akan didirikan Mushola.    

Dengan ucapan syukur Alhamdulillah, pada hari Jum’at Pon, tanggal 21 April 2006, Bapak Kepala Desa Sungonlegowo, ANSHOR, S.H. telah mengabulkan dan menyetujuhi permohonan memakai tanah pemerintah sebagai hak pakai  untuk didirikan Mushola dengan ukuran Persil 12 d.V. seluas kurang lebih 750 m2.

Dasar pemikiran dan perenungan dalam memberikan nama Mushola adalah melihat letak geografis, dikelilingi dan di bawah kaki bukit yang membentang alam keindahan, orang-orang  terdahulu menyebutnya, dengan sebutan “ Gunung Munggul “ bisa dikonotasikan “ Unggul atau Utama “.
            
Konon menurut cerita, bahwa di bawah kaki bukit Gunung munggul ada batu yang bisa bersuara atau mengeluarkan bunyi Gong, orang-orang menyebutnya ” Watu Gong ” yang sesekali ditengah malam mengeluarkan bunyi Gong, sebagai tanda waktu tengah malam untuk melakukan sholat tahajud,  konon ceritanya. Konon cerita lain, ada gubangan batu yang membentuk telapak kaki manusia dengan ukuran kurang lebih satu meter, jika musim hujan digenangi air yang jernih dengan lama tidak kering, diperkirakan sebagai tempat mengambil air wudlu untuk sesuci, Itulah konon sebuah cerita  para sesepuh kampung.
            
Di bawah kaki bukit Gunung Munggul sebalah timur kurang lebih 200 meter, ada  makam seorang penggede Desa Sungonlegowo yang ditandai dengan batu nisan  berkain putih, ukuran makam memanjang , orang-orang menyebutnya ” Mbah Buyut Munggul ”
            
Semua itu adalah gambaran sebagai bahan perenungan dan pemikiran, akhirnya kami diingatkan dan diilhami oleh dua  ayat Al Qur’an, yaitu surat Al Ghaasyiah ayat 19, dan surat Al Anbiyaa ayat 107 :

و الى الجبا ل كيف نصبت
Yang artinya dan gunung-gunung bagaimana ia ditegakkan (QS. Al Ghaasyiah :19)
Untuk menyesuaikan kondisi alam, mengenang dan mengabadikan keangungan ciptaan Allah SWT., sehingga kami mengambil kata  الجبا ل/ Jabal  yang artinya Gunung. Jabal atau Gunung adalah sebagai lambang bukti keagungan, dan kebesaran akan kekuasan Allah SWT.
Ayat yang kedua dalam surat Al Anbiyaa ayat 107 :
و ما ار سلنك الا رحمة للعلمين
Artinya : Dan tiadalah kami mengutus kami, melainkan untuk menjadi rahmat bagi semesta alam. (QS. Al Anbiyaa :107)
           
            Melalui ayat tersebut di atas kami mengambil ayatالر حمه  / Al Rahmah yang berarti kasih sayang, karunia Allah, atau  berkat Allah.
            
Disamping itu kita mengingat dan mengenang  sebuah kisah yang paling bersejarah, yaitu ketika Nabi Adam dan Ibu Hawa’ diturunkan ke bumi dan bertemu di sebuah bukit yang bernama Jabal Rahmah, dan pada saat  musim Haji tempat yang bersejarah ini dikunjungi oleh umat islam seluruh duni.
            Pada malam Jum’at legi tanggal 24 Nopember 2005, kami bertamu ke rumah Bapak K.H. Qosim Matan untuk menunjukkan konsep nama Mushola Jabal Rahmah, akhirnya K.H. Qosim Matan merestui dan menyetujui pemberian nama tersebut.
Dengan ucapan  syukur Al hamdulillah kehadirat Allah SWT. Nama  Mushola Jabal Rahmah, secara resmi terbentuk.

Pada hari Jum’at pon tanggal 21 April 2006 secara resmi peletakan batu pertama pembangunan Mushola Jabal Rahmah dilaksanakan,  yang dihadiri oleh tokoh Bapak K.H. Qosim Matan, K.H. Saunan Faruq, K.H. Mahfud Amin, Ust. Ahmad Hayan,  Anshor, S.H. selaku Kepala Desa Sungonlegowo beserta perangkat, dan seluruh warga masyarakat Jalan Sultan Agung Barat Sungonlegowo.

Pada hari Senin tanggal 10 September 2007, pukul 19.30 , awal pembukaan acara  di Mushola Jabal rahmah  dengan mengadakan selamatan menyambut awal bulan Puasa/ Ramadlon, orang-orang biasa menyebutnya dengan “ selamatan Ruwahan “  dan sebagai tanda ditempati ibadah dengan mengadakan rangkaian acara Hadrah yang dihadiri oleh jam’iyah Hadrah Ishari dan Irsyadiyah.

Pada hari Rabu tanggal 12 September 2007 M. / 29 Sya’ban 1428 H. dengan izin Allah SWT. secara resmi sebagai hari Jadi Mushola Jabal Rahmah untuk  ditempat sholat jama’ah Maghrib dengan imam K.H. Qosim Matan.  


Dengan didirikannya Mushola Jabal Rahmah, semoga senantiasa akam membawa rahmat dan petunjuk bagi seluruh warga Jalan Sultan Agung Barat khususnya, dan umumnya bagi seluruh umat. Disamping itu kita berharap dan berdo’a agar kehidupan kita senantiasa mendapat kasih sayang dan karuniah Allah SWT. Amin ya robbal aalamin.sumber dari: alfas66.blogspot.com

Persoalan Tentang Tauhid
::ALLAHU AKHBAR::
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه ومن نصره ووالاه

1) 1.Berikan Penakrifan Ilmu Tauhid dan Bagaimanakah Cara Untuk Menguatkan Keimanan?
Ilmu tauhid ialah ilmu yang menetapkan aqidah-aqidah agama, berdasarkan dalil-dalil yang diyakini lagi qot’ei (muktamad) daripada al-Quran, sunnah yang mutawatir, ijma’ dan aqal.
Sekiranya kita hendak menguatkan keimanan, maka hendaklah kita mempelajari ilmu tauhid daripada kitab-kitab Ahli Sunnah wal Jama’ah kerana ALLAH SWT telah berfirman:

“Maka ketahuilah, bahawasanya tiada Tuhan melainkan ALLAH”
(Muhammad:19)

Dengan mempelajari ilmu tauhid, seseorang Muslim akan dapat melindungi dirinya daripada terjerumus ke dalam lubuk kesesatan dan menolak sebarang keraguan yang dibawa oleh orang-orang kafir dan atheis.

Dengan mempelajari ilmu ini juga, seorang Muslim akan mengetahui cara-cara untuk menolak serangan kumpulan-kumpulan yang sesat seperti golongan Mujassimah (yang menyatakan ALLAH berjisim) dan Musyabbihah (menyerupakan ALLAH dengan makhluk).

Keimanan juga boleh diperkuatkan dengan bertafakkur tentang kejadian (makhluk) ALLAH SWT, sebagaimana firman ALLAH SWT:

“(Mengapa mereka yang kafir masih mengingkari akhirat), tidakkah mereka memerhatikan keadaan unta bagaimana ia diciptakan? Dan keadaan langit, bagaimana ditinggikan binaannya?”
(Al-Ghaasyiah: 17,18)

Keimanan juga boleh diperkukuhkan dengan sentiasa mengingati ALLAH SWT sehingga diri kita berasa tenang dengan mengingatiNYA. Sesungguhnya ALLAH SWT telah berfirman:

“Orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu tenang tenteramlah hati manusia ”
(Al-Ra’ad:28)sumber dari: almukminun.blogspot.com

Perlaksanaan Solat Istisqa’
bacaan-sujud-sahwi-460x250


Istisqa’ bermaksud meminta siraman air. Istisqa’ juga bermakna doa meminta hujan kepada Allah S.W.T dengan cara yang tertentu seperti berdoa ketika khutbah Jumaat, berdoa setelah selesai solat, doa secara sendirian (tanpa solat atau khutbah) dan mengerjakan solat Istisqa’. Oleh itu solat sunat Istisqa’ adalah solat yang dikerjakan secara spesifik untuk memohon kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala agar menurunkan hujan di saat terjadinya musim kemarau. Kejadian kemarau ini merupakan salah satu tanda kemurkaan Allah Subhanahu wa Ta’ala sebagai balasan terhadap hamba-hamba-Nya yang tidak menurut perintah-Nya. Sebagai contohnya telah diriwayatkan daripada Ibnu ‘Umar radhiallahu’ anh bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
 
...وَلَمْ يَنْقُصُوا الْمِكْيَالَ وَالْمِيزَانَ إِلاَّ أُخِذُوا بِالسِّنِينَ وَشِدَّةِ الْمَئُونَةِ وَجَوْرِ السُّلْطَانِ عَلَيْهِمْ
 
وَلَمْ يَمْنَعُوا زَكَاةَ أَمْوَالِهِمْ إِلاَّ مُنِعُوا الْقَطْرَ مِنْ السَّمَاءِ...
 
…Dan tidak akan ada suatu kaum yang mengurangi sukatan dan timbangan kecuali Allah akan mencabut nikmat-Nya dan menjadikan penguasa zalim memerintah mereka. Tidak ada orang yang menahan zakat daripaa harta-harta mereka kecuali Allah akan menahan turunnya titisan air dari langit… – Hadis riwayat Ibnu Majah dalam Sunannya, Kitab al-Fitan, no: 4009
 

 Justeru itu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam telah mengajar umatnya agar mengerjakan solat Istisqa’, memperbanyakan doa serta istighfar (memohon keampunan) agar Allah Subhanahu wa Ta’ala akan menurunkan hujan dan mengembalikan nikmat rezeki kepada para hamba-Nya. Hukum solat Istisqa’ ini adalah sunat dan tidak wujud satu dalilpun yang mewajibkannya.

Bacaan Dalam Solat Istisqa’ Adalah Secara Jahar (Kuat).
 
عَنْ عَبَّادِ بْنِ تَمِيمٍ عَنْ عَمِّهِ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ خَرَجَ بِالنَّاسِ يَسْتَسْقِي
 
فَصَلَّى بِهِمْ رَكْعَتَيْنِ جَهَرَ بِالْقِرَاءَةِ فِيهَا.
Maksudnya:
Daripada ‘Abbad bin Tamim daripada pakciknya (‘Abdullah bin Zaid al-Mazini) dia berkata: Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam keluar bersama orang banyak untuk mengerjakan solat Istisqa’. Baginda bersolat dua rakaat dan menguatkan bacaan dalam kedua rakaat itu. - Hadis Riwayat Imam al-Tirmidzi dalam Sunannya, Kitab al-Jumu’ah, no: 510.
 

Sebagaimana solat Hari Raya  dianjurkan juga untuk membaca surah Qaf atau surah al-Qamar pada rakaat pertama dan bacaan semasa rakaat kedua sama ada surah al-A’laa atau al-Ghaasyiah.sumber dari: hafizfirdaus.com

agar dakwah dapat dilaksanakan dengan baik
Al-Ghashiya (1)


Dalam kaitannya dengan makna dakwah, ada beberapa hal yang perlu diperhatikan secara seksama, agar dakwah dapat dilaksanakan dengan baik.
 • Pertama, dakwah sering disalah artikan sebagai pesan yang datang dari luar. Pemahaman ini akan membawa konsekuensi kesalahlangkahan dakwah, baik dalam formulasi pendekatan atau metodologis, maupun formulasi pesan dakwahnya. Karena dakwah dianggap dari luar, maka langkah pendekatan lebih diwarnai dengan pendekatan interventif, dan para dai lebih mendudukkan diri sebagai orang asing, tidak terkait dengan apa yang dirasakan dan dibutuhkan oleh masyarakat.
 • Kedua, dakwah sering diartikan menjadi sekadar ceramah dalam arti sempit. Kesalahan ini sebenarnya sudah sering diungkapkan, akan tetapi dalam pelaksanaannya tetap saja terjadi penciutan makna, sehingga orientasi dakwah sering pada hal-hal yang bersifat rohani saja. Istilah “dakwah pembangunan” adalah contoh yang menggambarkan seolah-olah ada dakwah yang tidak membangun atau dalam makna lain, dakwah yang pesan-pesannya penuh dengan tipuan sponsor.
 • Ketiga, masyarakat yang dijadikan sasaran dakwah sering dianggap masyarakat yang vacum ataupun steril, padahal dakwah sekarang ini berhadapan dengan satu setting masyarakat dengan beragam corak dan keadaannya, dengan berbagai persoalannya, masyarakat yang serba nilai dan majemuk dalam tata kehidupannya, masyarakat yang berubah dengan cepatnya, yang mengarah pada masyarakat fungsional, masyarakat teknologis, masyarakat saintifik dan masyarakat terbuka.
 • Keempat, Sudah menjadi tugas manusia untuk menyampaikan saja (al-Ghaasyiah: 21-22), sedangkan masalah hasil akhir dari kegiatan dakwah diserahkan sepenuhnya kepada Allah SWT. Ia sajalah yang mampu memberikan hidayah dan taufik-Nya kepada manusia, Rasulullah SAW sendiripun tidak mampu memberikan hidayahnya kepada orang yang dicintainya (al-Qashash: 56). Akan tetapi, sikap ini tidaklah berarti menafikan perencanaan, pelaksanaan, dan evaluasi dari kegiatan dakwah yang dilakukan. Dakwah, jika ingin berhasil dengan baik, haruslah memenuhi prinsip-prinsip manajerial yang terarah dan terpadu, dan inilah mungkin salah satu maksud hadis Nabi, “Sesungguhnya Allah sangat mencintai jika salah seorang di antara kamu beramal, amalnya itu dituntaskan.” (HR Thabrani). Karena itu, sudah tidak pada tempatnya lagi kalau kita tetap mempertahankan kegiatan dakwah yang asal-asalan.
 • Kelima, secara konseptual Allah SWT akan menjamin kemenangan hak para pendakwah, karena yang hak jelas akan mengalahkan yang bathil (al-Isra’ : 81). Akan tetapi, sering dilupakan bahwa untuk berlakunya sunatullah yang lain, yaitu kesungguhan (ar-Ra’d: 11). Hal ini berkaitan dengan erat dengan cara bagaimana dakwah tersebut dilakukan, yaitu dengan al-Hikmah, mau’idzatil hasanan, dan mujadalah billatii hiya ahsan (an-Nahl: 125).sumber dari: sarjanaku.com

peristiwa yang dahsyat
Al Ghaasyiyah (1_14):
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
1. Apakah sampai kepadamu berita kejadian dahsyat itu?
2. Pada hari itu wajah-wajah tunduk,
3. yang (di dunia) sebagai pekerja yang lelah,
4. memasuki neraka yang sangat panas,
5. diberi minum dari mata air yang mendidih.
6. Mereka tidak memperoleh makanan selain dari duri,
7. yang tidak menggemukkan dan tidak (pula)
  menghilangkan lapar.
8. Pada hari itu wajah-wajah berseri,
9. yang sukacita karena usahanya,
10.dalam surga yang tinggi,
11.padanya engkau tidak mendengar perkataan yang
  sia-sia.
12.Padanya ada mata air yang mengalir.
13.Padanya ada pelaminan-pelaminan yang ditinggikan,
14.dan piala-piala yang tersedia.


Surat ini terdiri atas 26 ayat, termasuk surat-surat Makkiyyah, diturunkan sesudah surat Adz-Dzaariaat. Nama “Al-Ghaasyiyah” diambil dari kata “Al-Ghaasyiyah” yang terdapat pada ayat pertama surat ini yang artinya peristiwa yang dahsyat, tapi yang dimaksud adalah hari kiamat. Surat ini adalah surat yang kerap kali dibaca Nabi pada rakaat kedua pada shalat hari raya dan shalat Jum’at.

Keterangan tentang orang-orang kafir pada hari kiamat dan azab yang dijatuhkan atas mereka; keterangan tentang orang-orang yang beriman serta keadaan surga yang diberikan kepada mereka sebagai balasan; perintah untuk memperhatikan keajaiban ciptaan-ciptaan Allah; perintah kepada Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam untuk memperingatkan kaumnya kepada ayat-ayat Allah karena beliau adalah seorang pemberi peringatan, dan bukanlah seorang yang berkuasa atas keimanan mereka.

Surat Al Ghaasyiyah menerangkan penderitaan orang-orang yang kafir dan kenikmatan orang-orang yang beriman pada hari kiamat.sumber dari: abihumaid.wordpress.com

Saturday, 11 January 2014

Selamat Datang di Kelas 1 Al-FiilAlhamdulillah...tahun ajaran baru 2013 ini SD Islamic Global School bertambah siswanya sebanyak 2 kelas. Kelas 1 kali ini diberi nama baru yaitu kelas 1 Al-Fiil.

Anak-anak hebat ini akan dibimbing oleh Bu Ena sebagai guru kelas. Selama bulan Ramadhan ini anak-anak akan melaksanakan orientasi dan beberapa kegiatan amaliah Ramadhan.

Selamat ya...semoga Allah memberikan kemudahan kepada semua siswa kelas 1 Al-Fiil dalam menempuh ilmu dan membina karakter Islami. sumber dari: islamicglobalschool.com

Al Humazah dan Al Fil
alquran rosmul utsmani juz 30 hal 601


Subhanallah, sungguh luar biasa aku mendapatkan makna yang sangat penting untuk kita renungkan dari rahasia urutan kedua surah ( Al Humazah dan Al Fil ). Dalam surah sebelumnya Allah swt. menggambarkan manusia-manusia humazah dan lumazah (pencela dan pengumpat). Di situ dijelaskan bahwa mereka adalah manusia yang mengagung-agungkan harta. Menganggap harta adalah segalanya. Meyakini bahwa dengan hartanya akan hidup kekal tanpa batas. Lalu seketika dalam surah Al Fiil Allah mencontohkan seorang manusia yang dihancurkan justru di saat-saat ia diselimuti tumpukan harta. Dimusnahkan justru di saat pasukannya berkumpul untuk membelanya. Dicelakakan justru oleh segerombolan burun-burung kecil yang tidak berdaya.

Para ulama tafsir menyebutkan bahwa jumlah gajah yang digiring Abrahah lebih dari seribu. Tujuan pokoknya adalah untuk menaklukkan kota Mekah tanpa perlawanan, sehingga ia dengan mudah bisa menghancurkan Ka’bah. Sebagai manusia materialistik Abrahah tidak pernah membayangkan bahwa di atas segalanya ada kekuatan immateri (ghaib). Demikianlah Abrahah dan pasukannya melenggang dengan penuh keyakinan bahwa ia pasti bisa menghancurkan Ka’bah. Di tengah jalan menuju Mekah, mereka merampas unta-unta penduduk yang sedang di gembala. Di antaranya seratus unta milik Abdul Muthalib (kakek Rasulullah saw). Karena itu Abdul Muthalib segera menemui Abrahah untuk menuntut untanya. Di sini terjadi dialog antara Abrahah dengan Abdul Mutahlib:

Abdul Muthalib berkata: ”Wahai Abrahah, kembalikan unta-untaku.”

Abrahah: ”Hanya urusan unta kau datang menghadapku. (Tadinya Abrahah mengira Abdul Muthalib datang untuk menyerahkan kota Mekah. Sebab dari raut mukanya yang penuh wibawa Abdul Muthalib terbaca di benak Abrahah sebagai pemuka Quraisy).”

Abdul Muthalib: ”Aku adalah pemilik unta, maka tugasku adalah menuntut unta-untaku dikembalikan. Adapun Ka’bah yang akan kau hancurkan itu, ia ada pemiliknya. Silahkan kau berhadapan langsung dengan Sang Pemiliknya.”

Mendengar itu Abrahah semakin yakin, bahwa keinginannya untuk menghancurkan Ka’bah akan segera tercapai. Lalu Abrahah minta agar tidak ada satupun dari penduduk Mekah yang menghalangi. Seketika Abdul Muthalib mengumumkan hal tersebut, dan mereka patuh, lalu semuanya menyingkir ke balik pegunungan sambil melihat apa yang akan terjadi. Dalam diri mereka tersimpan keyakinan bahwa Ka’bah ada yang punya. Karenanya mereka menunggu apa yang akan dibalaskan oleh Sang Pemilik Ka’bah.
Tak lama setelah itu, tiba-tiba datang barisan berwarna hitam dari arah Yaman. Secara perlahan barisan tersebut semakin banyak dan menutup langit. Abrahan dan pasukannya menyangka bahwa itu gumpalan awan pertanda akan turun hujan. Namun ternyata setelah kian mendekat, nampaklah bahwa itu barisan burung Ababil yang sangat rapi, mirip dengan barisan shaf shalat umat Islam di Masjidil haram. Masing-masing burung tersebut membawa tiga kerikil: satu di paruhnya dan dua di kakinya. Semua kerikil yang dilemparkan mengena langsung kepada sasaran. Dan begitu mereka terkena, seketika tubuh mereka menjadi rapuh, organ-organ dan persendian segera berjatuhan satu persatu. Lalu menumpuk seperti dedaunan yang di makan ulat. Allah menggambarkan kejadian ini dengan sangat jelas dalam surah Al-Fiil. Mari kita simak secara seksama kandungan surah ini:

“Apakah kamu tidak memperhatikan bagaimana Tuhanmu telah bertindak terhadap tentara bergajah?
Bukankah Dia telah menjadikan tipu daya mereka (untuk menghancurkan Ka`bah) itu sia-sia?,
Dan Dia mengirimkan kepada mereka burung yang berbondong-bondong, yang melempari mereka dengan batu (berasal) dari tanah yang terbakar,
lalu Dia menjadikan mereka seperti daun-daun yang dimakan (ulat).”

Perhatikan, apa lagi yang akan manusia banggakan dengan hartanya. Masihkan akan terlena dengan benda-benda yang tidak berdaya?.
Masihkah akan menjadikan dirinya sebagai hamba materi?.
Masihkan akan mewakafkan seluruh hidupnya untuk kesibukan mengurus benda-benda?.
Masihkah akan menganggap Allah sebagai sampingan?.
Masihkah akan melihat bahwa Allah bukan tujuan?.
Masihkan akan merendahkan Allah dan meninggikan dunia?.
Masihkah akan mengutamakan kebutukan fisiknya di atas kebutuhan ruhaninya?.

Sungguh bila sejenak manusia mau menggunakan akal sehatnya, ia akan segera tahu bahwa dirinya berada dalam posisi yang sangat rentan. Terjepit sedikit saja syaraf matanya, ia langsung tiba-tiba buta. Terjepit sedikit saja urat syaraf punggungnya ia tiba-tiba tidak bisa duduk dan tidak berbaring. Dicabut saja kepercayaan istrinya, ia segera kalang kabut dan bingung. Apalagi yang dicabut kepercayaan banyak orang, mau ke mana ia harus mempertahankan kedudukannya. Sungguh segala yang dimiliki sebenarnya hanyalah kesemuan. Tidak ada yang abadi. Pun tidak ada yang bisa membela dirinya. Benar, Allah menjelaskan bahwa dunia hanyalah tipu daya. 

Wallahu a’lam bishshawabsumber dari: jamil-masyita.blogspot.com

Kelebihan mengamalkan surah Al-Fil


Surah ini boleh digunakan untuk menakutkan atau melumpuhkan musuh. Bacalah di dalam peperangan sedang berlaku, ketika bertempur dengan musuh atau ketikan dalam ketakutan. InsyaAllah terpelihara dari kejahatan mereka.

Tuliskan surah ini kemudian digantungkan pada senjata untuk menghadapi peperangan. InsyaAllah mendapat kemenangan yang besar.

Imam Al-Ghazali r.a dan para wali berkata: Sesiapa yang membaca Surah Al-Insyirah selepas Fatihah dalam rakaat pertama solat sunat subuh dan Surah Al-Fiil dalam rakaat ke dua, InsyaAllah tidak akan dimudharatkan oleh musuh-musuhnya dan tiada jalan bagi musuhnya untuk mengkhianatinya.sumber dari: amalankelebihan.blogspot.com

Kisah Pasukan Bergajah -Shahih Bukhari dan Shahih Muslim
Photo


Diriwayatkan di dalam Shahih Bukhari dan Shahih Muslim bahwa Rasulullah S.A.W  bersabda pada waktu pembebasan kota Mekah (Fat-hu Makkah),

“Sesungguhnya, Allah telah menahan gajah dari memasuki kota Mekah, dan Dia menjadikan Rasul-Nya dan kaum mukminin berkuasa atasnya. Sesungguhnya, kehormatan kota ini telah kembali sebagaimana kehormatannya kemarin. Karena itu ingatlah, hendaklah orang yang hadir menyampaikan kepada yang tidak hadir.”

Nah, itu adalah peristiwa yang pasti bahwa Allah telah menahan gajah itu dari memasuki Mekah pada waktu peristiwa gajah.

Kemudian Allah hendak membinasakan pasukan itu beserta komandannya. Maka, dikirimkan-Nyalah kepada mereka beberapa rombongan burung yang melempari mereka dengan batu-batu yang berasal dari tanah liat dan dari batu-batu gunung, sehingga mereka menjadi seperti daun-daun kering yang terobek robek, sebagaimana diceritakan oleh Al-Qur’anul-Karim. Abrahah pun tekena lemparan di tubuhnya. Mereka membawanya dalam keadaan jari-jarinya terputus satu demi satu, hingga sampai di Shan’a. Maka, ia tidak mati sehingga dadanya terbelah dan kelihatan hatinya, sebagaimana diceritakan dalam beberapa riwayat.
Bermacam-macam riwayat di dalam menetapkan keberadaan burung-burung ini, tentang rombongannya, bentuknya, ukuran fisiknya, besar kecilnya batu-batu itu, jenisnya, dan cara kerjanya, sebagaimana juga terdapat sebagian riwayat yang mengatakan bahwa pada tahun itu merajalela penyakit cacar dan campak di Mekah. Orang-orang yang cenderung mempersempit kawasan kejadian luar biasa dan urusan gaib, memandang bahwa hukum alam yang berlaku dalam peristiwa itu. Mereka berpendapat bahwa menafsirkan peristiwa itu dengan terjadinya wabah cacar dan campak adalah lebih dekat dan lebih tepat, sedangkan, yang dimaksud dengan burung di situ adalah lalat atau nyamuk yang menyebarkan virus-virus tersebut, karena arti kata thairadahh segala sesuatu yang bisa terbang.

Ustadz Syekh Muhammad Abduh mengatakan di dalam menafsirkan surah ini di dalam Juz Amma,
“Pada hari kedua, merajalela penyakit cacar dan campak di kalangan tentara (Abrahah).”  Ikrimah berkata, “Itu adalah penyakit cacar yang pertama kali ada di negara Arab.”  Ya’qub bin Utbah berkata tentang peristiwa yang terjadi itu, “Pertama kali terjadi penyakit campak dan cacar di negeri Arab adalah pada tahun itu. Wabah itu menimpa tubuh mereka dengan kondisi yang jarang terjadi keadaan seperti itu. Daging mereka berserakan dan berjatuhan, sehingga pasukannya menjadi rusak dan berlarian, dan mereka pun terkena penyakit itu. Daging Abrahah terus berjatuhan sepotong demi sepotong, dan jari-jemarinya terputus satu demi satu hingga tembus dadanya, dan ia meninggal di Shan’a.”

Demikianlah yang telah disepakati dalam riwayat-riwayat. Itulah itikad yang benar tentang peristiwa ini. Surah yang mulia ini telah menjelaskan kepada kita bahwa penyakit cacar atau campak itu timbul karena batu kering yang jatuh menimpa personal tentara itu dengan perantaraan beberapa rombongan burung yang dikirimAllah bersama angin kencang. Maka boleh saja Anda berkeyakinan bahwa burung ini adalah sejenis nyamuk atau lalat yang membawa bibit-bibit penyakit, dan batu-batu ini berasal dari tanah beracun yang kering yang dibawa oleh angin, lalu menempel pada kaki binatang-binatang tersebut. Apabila ia hinggap pada tubuh, niscaya akan menempellah racun tersebut padanya. Kemudian menimbulkan luka yang merusak tubuh dan menjadikan dagingnya berjatuhan.

Kebanyakan dari burung-burung yang lemah ini disiapkan sebagai tentara Allah yang besar untuk membinasakan orang-orang yang hendak dibinasakan-Nya. Binatang-binatang kecil ini, yang sekarang mereka namakan dengan mikroba tidak keluar dari kelompok tentara-tentara Allah itu. Mereka bermacam-macam kelompok dan jenisnya yang hanya Allah SWT yang dapat menghitung jumlahnya.

Adanya bekas kekuasaan Allah untuk menekan orang-orang yang zalim dan diktator tersebut, tidak ditentukan bahwa burung-burung itu harus dari puncak-puncak gunung, tidak harus dari jenis binatang bersayap yang aneh, tidak harus memiliki warna tertentu, dan tidak pula harus diketahui ukuran bebatuannya dan cara kerjanya. Maka Allah memiliki tentara dari segala sesuatu.

” Pada tiap-tiap sesuatu lerdapat tanda-tanda
Yang meriunjukkan bahwa Allah Maha Esa.”

Tidak ada satu pun kekuatan di dunia ini melainkan tunduk kepada kekuatan-Nya. Maka terhadap sang tiran yang hendak menghancurkan Baitullah ini, Allah mengirimkan kepadanya burung atau binatang penerbang yang menebarkan penyakit cacar atau campak kepadanya. Lalu, membinasakannya dan membinasakan kaumnya, sebelum memasuki Mekah. Ini sekaligus sebagai nikmat yang dicurahkan Allah kepada warga tanah Haram, meskipun waktu itu mereka masih menyembah berhala, untuk memelihara rumah suci-Nya.
Sehingga, Dia mengutus orang yang akan memeliharanya dengan kekuatan agamanya, yaitu Nabi Muhammad S.A.W.  Nikmat Allah itu dahulu juga diberikan kepada musuh-musuh-Nya, pasukan bergajah yang hendak memangsa Baitul Haram tanpa dosa dan kesalahan apa pun.

Inilah yang semestinya dipegang dalam menafsirkan surah ini. Selain itu tidak dapat diterima kecuali dengan takwil, jika sah riwayatnya. Ada satu kekuasaan besar yang mengagumkan yang menghukum orang yang membanggakan diri dengan gajahnya. Kemudian membinasakannya dengan burung atau makhluk kecil yang tidak tampak oleh mata telanjang. Karena kecilnya ukurannya, tetapi diberi kemampuan demikian hebat. Tidak diragukan oleh orang yang berakal sehat bahwa peristiwa ini sangat hebat, menakjubkan, dan mengagumkan!!


Kami tidak mengetahui, apakah gambaran yang dilukiskan oleh Ustadz al-Imam mengenai bentuk penyakit cacar atau campak ataukah yang disebutkan dalam beberapa riwayat bahwa batu-batu itu sendiri yang mencabik-cabik kepala dan tubuh mereka hingga rusak berantakan seperti daun-daun yang dimakan ulat, yang disebut “ashf”,  yang lebih menunjukkan kekuasaan dan rencana Allah.

Bagi kami sama saja, apakah hukum alam yang terungkapkan kepada manusia yang berlaku dan membinasakan suatu kaum yang hendak dibinasakan oleh Allah,  ataukah terjadi sesuatu yang luar biasa yang tidak terungkapkan dalam ilmu pengetahuan manusia, yang terjadi pada kaum itu untuk merealisasikan ketentuan Allah.sumber dari: mytafsirquran.com

TAFSIR SURAT AL-FIIL (GAJAH)


Allah SWT berfirman, 

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِأَصْحَابِ الْفِيلِ {1} أَلَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فيِ تَضْلِيلٍ {2} وَأَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْرًا أَبَابِيلَ {3} تَرْمِيهِم بِحِجَارَةٍ مِّن سِجِّيلٍ {4} فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَأْكُولٍ {5} 
Tafsir 

1. Di dalam surat ini, Allah SWT memberitahukan tentang kisah pasukan gajah. Allah SWT berfirman, tidakkah kamu lihat salah satu bukti kemampuan dan kekuasaan Allah dan kasih sayang-Nya terhadap hamba-Nya, serta tanda-tanda keesaan-Nya dan kebenaran Rasul-Nya, Muhammad SAW. Yaitu apa yang diperbuatnya-Nya terhadap pasukan gajah, Abrahah dan kaumnya yang telah membuat tipu daya dan bermaksud menghancurkan ka’bah. Lalu ia mempersiapkan bala tentaranya untuk itu dan menyertakan gajah untuk menghancurkan ka’bah. Mereka datang dengan pasukan yang besar, yang tidak dapat ditandingi oleh orang Arab. Mereka terdiri dari orang-orang Habasyah dan Yaman.

2. Dan ketika sampai mendekati Mekkah sedang masyarakat Arab tidak punya kemampuan untuk melawan mereka, maka mereka keluar meninggalkan Mekkah karena ketakutan. Pada saat itu, Allah SWT membuat semua rencana mereka ggal total, maksud mereka tidak kesampaian.

3. Di mana Allah SWT mengirimkan pasukan burung yang datang menyebar dan susul-menyusul.

4. Burung-burung itu membawa batu panas dari tanah liat dan melemparkannya kepada mereka, mengejar mereka yang jauh dan yang dekat, hingga semuanya binasa

5. Mereka menjadi seperti sisa tanaman yang dimakan oleh binatang, kemudian dilempar ke tanah dan diinjak-injak. Allah SWT telah melindungi masyarakat Mekkah dari maksud jahat mereka dan membalikkan tipu daya mereka kepada diri mereka sendiri.


Kisah pasukan gajah ini amat masyhur dan pada tahun itulah Rasulullah SAW dilahirkan. Maka peristiwa itu termasuk tanda-tanda munculnya dakwah dan kerasulannya. Segala puji bagi Allah dan syukur bagi Allah SWT juga.!sumber dari: ilmuislam2011.wordpress.com

The Story of the Owners of the Elephant
Custom image

The story of the owners of the elephant is given in Sura Al-Fil (105:1-5).

It is a story illustrating the fate of those who tried to attack the Ka’aba. The incident is supposed to have taken place just before the birth of Prophet Muhammad (S.A.W.S).

Before Prophet Muhammad (S.A.W.S) was born, the governor of Abyssinia, Abraha Al-Ashram, had built a place of worship and asked all Arabs to worship there. This site was richly decorated with treasures from the collection of Bilquis, Queen of Saba. He erected gold and silver crosses, built ebony and ivory pulpits, and raised the site’s stature and expanded its width. But the Arabs refused to bow down. Their loyalty lay with the Ka’aba, built by Ibrahim (alaihis salam). An Arab, in defiance and mockery of Abraha’s command, desecrated at the place of worship, angering him so much that he swore to destroy the Ka’aba. The Abyssnians had tame elephants that they used in wars. Abraha gathered his army of men and elephants and marched towards Makkah. As he advanced towards the Ka’aba, he defeated the tribes, enslaving the people and seizing their property. Included in this were two hundred camels that belonged to ‘Abdul Muttalib Ibn Hashim, the Prophet’s grand father, who was then, the leader of the Quraish. The tribes of Quraish, Kinanah and Hudhail decided to fight against Abraha, but they realized that they could not afford such a war and gave up the plan.

Abraha, meanwhile, sent a messenger to the Quraish, who were taking care of the Ka’aba. In his message, Abraha declared that he had come only to destroy the Sacred House and wouldn’t harm anyone unnecessarily. He said that if the people didn’t want to fight, their leader should come and meet Abraha. Abdul Muttalib, after listening to the message, said:

“By Allah! We do not intend to fight. Really we cannot afford it. This is the Sacred House of Allah and His Khalil (friend) Ibrahim (alaihis salaam). He Alone can protect it if He wills to.”

The messenger then took him to Abraha. Abdul Muttalib was a dignified looking, handsome man. His noble appearance impressed Abraha. He did not want to insult him, nor did he want to give a potential enemy an equal status, so Abraha sat down on the rich carpet beside Abdul Muttalib. Through an interpreter, Abraha asked what the chief of the Quraish wanted. Abdul Muttalib asked for a compensation for the two hundred camels that were taken from him and did not say a word about the expected attack on the Ka’aba. When Abraha expressed surprise, ‘Abdul Muttalib answered:

“I am the master of the camels, whereas the Ka’ bah – house of worship – has its Lord to defend it.”

Abraha, arrogantly claimed that no one could defend the Ka’aba from him to which Abdul Muttalib replied: “You are on your own!” Abraha then gave him his camels back. Abdul Muttalib went home and told the Quraish about his conversation with Abraha and ordered them to evacuate Mecca and move to the mountains. He then went to the Ka’aba, along with some men, and holding the ring of the Ka’bah’s door, invoked Allah and sought His aid against Abraha and his troops.

Abdul Muttalib set out with all the Quraish to the mountains seeking shelter and waiting to see what would happen next. The next morning, Abraha prepared himself, his troops and his elephant, Mahmoud, to enter Mecca. When Mahmoud was directed towards Makkah, Nufail Ibn Habib came near him and whispered in his ear: “Kneel down Mahmoud and go back home safe, you are in Allah’s Sacred Town.” He let go his ear and the elephant kneeled down. Nufail Ibn Habib then went away and climbed up the mount till he was far and safe. The Abyssinians tried everything to make the elephant stand again but in vain. They beat him, hurt him with weapons but still the elephant refused to get up and march towards Makkah. While trying to get him to stand they turned his direction to Yemen and he immediately got ready to move. Similarly he was ready to go to Sham (Syria) but still refused to budge in the direction of the Ka’aba. Allah the Almighty then sent birds from the seaside that resembled hawks. Each bird held three stones: one in its beak and one in its each leg. The birds dropped these stones on the Abyssinians killing them. Some Abyssinians fled while death pursued them every way they went. They tried to go back the way they had come and asked Nufail Ibn Habib to guide them back to Yemen. Allah the Almighty also sent a severe wind that added to the speed and strength of the stones and caused the majority of the army to perish.

Abraha was hit with a stone as well. His people carried him and his body began to tear apart by the time they reached San’aa. After a short while, his chest cracked and he died. Ibn Ishaq said some of the Abyssinians managed to return to Yemen and related to their people what had happened to them and to the whole army.

This incident was revealed in the Sura Al Fil as a reminder to the Quraish of Allah’s Favor bestowed on them through defeating the Abyssinians and defying them:
 • “Have you (O Muhammad (Peace be upon him)) not seen how your Lord dealt with the owners of the Elephant? [The Elephant army which came from Yemen under the command of Abraha Al-Ashram intending to destroy the Ka'bah at Makkah].
 • Did He not make their plot go astray?
 • And He sent against them birds, (Ababil) in flocks.
 • Striking them with stones of Sijjil (baked clay).
 • And He made them like (an empty field of) stalks (of which the corn has been eaten up by cattle)” (Al Fil, 105:1-5).
In his Tafsir, An-Naqqash mentioned that the flood carried away their dead bodies and threw them into the sea. Then, Ibn Ishaq cited the poetry the Arabs composed pertaining to that great incident in which Allah the Almighty made His Sacred House victorious for He wanted to grant it honor, dignity, purification and respect through sending His Messenger Muhammad (S.A.W.S) and the Legislation He sent with him. One of the fundamental pillars of this Legislation is the Prayer whose Qiblah direction would be made to the honorable Ka’ bah. The destruction of the owners of the elephant was not for the sake of the Quraishites themselves but victory was granted to the Sacred House in preparation for the advent of Prophet Muhammad (S.A.W.S).


Following the death of Abraha and his succeeding two sons, the Abyssinian rule over Yemen came to an end; the church built by Abraha was deserted. No one could even approach it for it was built over the burial place of two idols – that of Ku’aib and his wife. The two idols were made of wood, their height was about sixty cubits and they were touched with the jinn. Hence no one could take the risk of coming near the church or taking anything of its building or ornaments fearing the evils of the jinn. It stayed deserted till the time of the first Abbaside Caliph, As-Saffah who heard about the riches found inside the church. He sent his ruler over to Yemen, Al-’Abbas Ibn Ar-Rabi’, to destroy it and bring him all the precious objects he might find there.sumber dari: iqrasense.com

Abrahah dan bala tentara bergajah


Peristiwa ini bukan cerita mistik bertebaran dalam sejarah bangsa Arab tempo dulu. Ini bukan dongeng atau tahayyul belaka. Seandainya bangsa Arab tidak melihat burung Ababil menghancurkan Abrahah dan bala tentaranya atas izin Allah SWT, dengan kerikil panas dari neraka yang membara. Maka ketika jika ada seseorang menceritakan persitiwa itu kepada mereka, pasti mereka akan mengatakan orang itu gila. Mereka akan mengejek, sebagimana mereka mengejek Baginda Nabi Muhammad SAW, ketika beliau menceritakan bahwa dirinya telah isra’ dan mi’raj.

Pada abad keenam sekitar tahun 571 Masehi, saat itu Yaman dikuasai oleh seorang raja Kristen bernama Negus yang berhasil mengusir bangsa Yahudi dari negerinya. Seorang menterinya yang bernama Abrahah bin Al-Shobaah menemukan bahwa setiap tahunnya orang-orang dari berbagai belahan bumi bergegas dan berduyun-duyun pergi ke Kabah di Mekah untuk menunaikan haji

Diperintahkannya arsitek dan ahli bangunan terbaik untuk membangun Al-Qalies, sebuah geraja yang sangat besar dan indah di Kota San’a. Gereja ini dipersembahkan kepada Raja Najasyi serta merupakan bukti kuat keinginan Abrahah agar orang-orang melupakan Ka’bah.

Abrahah telah bersumpah untuk menghancurkan Ka’bah. Berangkatlah Abrahah ke Makkah beserta tentaranya dengan menunggangi gajah. Abrahah memimpin pasukan dengan menunggangi seekor gajah yang santa besar dan gagah. Gajah tersebut adalah hadiah dari Raja Najasyi karena Abrahah sudah membuatkan sebuah gereja yang indah

Abdul Muthalib bin Hasyim yang merupakan salah seorang pemuka Kaum Quraisy pun ‘pasrah’ (Dia bilang Ka’bah adalah milik Allah SWT jadi Allah SWT yang akan menjaganya), dia hanya meminta kepada Abrahah 200 ontanya dikembalikan kepadanya. Dia yakin benar, bahwa Allah sendiri yang akan menjaga rumahNya, Baitullah. Dan benarlah, Allah SWT mengirimkan pasukan burung Ababil, yang merontokkan pasukan Abrahah laksana dedaunan yang dimakan ulat.

Surat Al Fiil (105) ini terdiri atas 5 ayat, termasuk golongan surat-surat Makkiyyah, diturunkan sesudah surat Al Kaafiruun. Nama “Al Fiil” diambil dari kata “Al Fiil” yang terdapat pada ayat pertama surat ini, artinya “gajah”.

AL FIIL (GAJAH) Surat ke 105 : 5 ayat

Qur’an menyebut peristiwa yang menewaskan Abrahah dan pasukannya dalam Surat Al-Fil. Peristiwa ini terjadi pada tahun Nabi Muhammad s.a.w. dilahirkan. Pendapat umum menyebut “Toiron Ababil” sebagai “Burung Ababil” atau “Burung yang berbondong-bondong”. Buku “Sejarah Hidup Muhammad” yang ditulis Muhammad Husain Haekal mengemukakannya sebagai wabah kuman cacar (wabah Sampar atau Anthrax – yang menewaskan sepertiga warga Eropa dan Timur Tengah di abad 14). Namun ada pula analisa yang menyebut pada tahun-tahun itu memang terjadi hujan meteor, hujan batu panas yang berjatuhan atau ‘terbang’ dari langit. Wallahua’lam.

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

 1. Apakah kamu tidak memperhatikan bagaimana Tuhanmu telah bertindak terhadap tentara bergajah?
 2. Bukankah Dia telah menjadikan tipu daya mereka (untuk menghancurkan Ka’bah) itu sia-sia?,
 3. Dan Dia mengirimkan kepada mereka burung yang berbondong-bondong,
 4. yang melempari mereka dengan batu (berasal) dari tanah yang terbakar,
 5. lalu Dia menjadikan mereka seperti daun-daun yang dimakan (ulat).sumber dari: marianacity.wordpress.com

Memudahkan hapalan Al Qur'an


Surat Al A'rof ayat 170 memudahkan paham ilmu dan hapalan Al Qur'an.

"Ditulis pada buku yang akan dipelajari Insya Allah mendapat Taufiq".

Surat Ar Rohman ayat 1- 78 Memudahkan hapalan Al Qur'an.

"Dibaca ayat ini pada bejana yang diisi air Zamzam kemudian diminum Insya Allah mudah menghapalnya".

Surat Al Hijr ayat 9 menjaga jiwa dan harta dari segala kejahatan.

"Ditulis pada perak sambil dibacakan 40x kemudian dipakai / dibawa Insya Allah selamat jiwa dan hartanya".

Surat Asy Syuro ayat 15 Menjaga dari kejahatan manusia dan binatang buas

"Bacalah ayat ini jika akan bertemu orang jahat atau binatang buas Insya Allah terbebas dari kejahatannya".

Surat Al Fiil ayat 1- 5 Menolak bala dan memelihara dari kejahatan makhluk dibumi.

"Dibaca ayat ini 40x antara shalat sunnah subuh dan shalat fardhu shubuh kemudian diteruskan dengan membaca Asma Allah "Al Qoodir Al Qoohir 40x".
sumber dari: nursyifa.hypermart.net

Musailamah Al Kadzab mencoba meniru surat Al Fiil


Di zaman Rasulullah ada seorang Nabi palsu, Musailamah Al-Kadzab, yang ingin menyaingi Rasulullah dengan mendakwakan dirinya sebagai Nabi. Musailamah Al-Kadzab bersahabat dengan ‘Amr bin Ash, salah satu sahabat Nabi yang termasuk terakhir dalam memeluk Islam. Ketika surat Al-‘Ash turun, ‘Amr bin Ash belum masuk Islam, tetapi ia sudah mendengarnya.
Ketika Musailamah Al-Kadzab berjumpa dengan ‘Amr bin Ash, Musailamah bertanya : “Surat apa yang turun kepada sahabatmu di Mekah itu?” ’Amr bin Ash menjawab, “Turun surat dengan tiga ayat yang begitu singkat, tetapi dengan makna yang begitu luas.” “Coba bacakan kepadaku surat itu!” Kemudian surat Al-’Ashr ini dibacakan oleh ‘Amr bin Ash.
Musailamah merenung sejenak, ia berkata, “Persis kepadaku juga turun surat seperti itu.” ‘Amr bin Ash bertanya, “Apa isi surat itu?” Musailamah menjawab: “Ya wabr, ya wabr. Innaka udzunani wa shadr. Wa sãiruka hafrun naqr. (Hai kelinci, hai kelinci. Kau punya dada yang menonjol dan dua telinga. Dan di sekitarmu ada lubang bekas galian.)” Mendengar itu ‘Amr bin Ash, yang masih kafir, tertawa terbahak-bahak, “Demi , engkau tahu bahwa aku sebetulnya tahu bahwa yang kamu omongkan itu adalah dusta.”

Di saat yang lain Musailamah Al Kadzab mencoba meniru surat Al Fiil dengan surat yang dikarangnya “Alfiil, maal fiil, wa maa adrakamaal fiil, lahu dzanabun wabiilun, wa khurthuumun thawiil” yang artinya: “Gajah. Tahukah anda gajah?Apakah gajah itu?Dan tahukah anda apakah gajah itu? Ia berekor pendek & berbelalai panjang”. Lucu sekali bukan?sumber dari: islamedia.web.id

Tafsir Jalalain Qs Al Fiil 1-5


001. (Apakah kamu tidak memperhatikan) Istifham atau kata tanya di sini mengandung makna takjub; artinya sepatutnya kamu merasa takjub (bagaimana Rabbmu telah bertindak terhadap tentara bergajah) orang yang mempunyai gajah itu bernama Mahmud yang disertai oleh teman-temannya, yaitu raja negeri Yaman yang bernama Abrahah berikut tentaranya. Dia telah membangun sebuah gereja di Shan'a dengan tujuan supaya orang-orang berpaling dari menziarahi Mekah dan tidak menziarahinya lagi. Pada suatu hari ada seseorang lelaki dari Kinanah telah membuat kejadian di gereja tersebut, ia melumuri bagian gereja yang dijadikan kiblat dengan kotoran unta dengan maksud menghinanya. Abrahah bersumpah untuk menghancurkan Kakbah. Lalu ia datang ke Mekah bersama tentaranya, beserta gajah-gajah milik Mahmud tadi. Ketika mereka mulai bergerak hendak menghancurkan Kakbah, Allah mengirimkan kepada mereka apa yang dikisahkan-Nya melalui firman selanjutnya yaitu:

002. (Bukankah Dia menjadikan) telah menjadikan (tipu daya mereka itu) dalam rangka menghancurkan Kakbah (sia-sia) maksudnya hanya menjerumuskan mereka ke dalam kerugian dan kebinasaan.

003. (Dan Dia mengirimkan kepada mereka burung yang berbondong-bondong) atau yang bergelombang secara berturut-turut. Menurut suatu pendapat bahwa lafal Abaabiil ini tidak ada bentuk Mufradnya, sama halnya dengan lafal Asaathiir. Menurut pendapat yang lain bahwa bentuk tunggalnya adalah Abuul atau Ibaal atau Ibbiil yang wazannya sama dengan 'Ajuul, Miftaah dan Sikkiin.

004. (Yang melempar mereka dengan batu berasal dari tanah yang terbakar) yakni tanah liat yang dibakar.

005. (Lalu Dia menjadikan mereka seperti daun-daun yang dimakan) atau bagaikan daun tanaman yang dimakan oleh ternak, kemudian diinjak-injak dan dicabik-cabiknya. Allah telah membinasakan setiap orang dari mereka dengan batu yang padanya telah tertulis nama orang yang dikenainya. Setiap batu bentuknya lebih besar sedikit daripada biji 'adasah dan agak kecil daripada biji kacang Humsh; batu itu dapat menembus topi baja tentara yang berjalan kaki dan gajah yang dibawanya, kemudian batu itu jatuh ke tanah setelah menembus badan mereka. Hal tersebut terjadi pada tahun kelahiran Nabi saw.sumber dari: study-quran.com

Friday, 10 January 2014

Al-Buruj -Gujarati Translation
Gujarati Quran Image


Gujarati Quran Imagesumber dari: qurangujarati.com

Tafsir Surah Al Buruj by Dr. Bilal Philips
Tafsir Surah Al Buruj by Dr. Bilal Philipssumber dari: islamicbooks.org.uk

Al-Wadud
Subhan’Allah, yesterday in the tafsir of juz `amma class, we went over Surat al-Burooj. This has always been one of my favorite suwars but the shaykh pointed out something absolutely, astoundingly…beautiful.
In the middle of talking about the punishment for those who have tortured and killed the Believers – simply because they believed in Allah subhanahu wa ta`ala – Allah says something that can be easy to miss when reading straight through. Let’s see if you can catch it:

85:10
Indeed, those who have tortured the believing men and believing women and then have not repented will have the punishment of Hell, and they will have the punishment of the Burning Fire.

Did you catch it?

Allah – the most High, the most Just, the most Forgiving – is giving the criminals who have tortured and killed the believing men and believing women a chance to REPENT! From even this evil sin! Subhan’Allah! “Indeed, those who have tortured the believing men and believing women and then have not repented…” He is truly the Most Forgiving, the Oft-Forgiving, Al-Ghafoor.
Further on, He refers to Himself as:

85:14
And He is the Forgiving, the Loving.


This is the truth, ya Rabb.sumber dari: verbage.wordpress.com

Saudi Pearl Insurance Company


sumber dari: burujinsurance.com

Tafseer Surah Al-Buruj (The Big Stars) (CD)
Tafseer Surah Al-Buruj (The Big Stars) (CD)sumber dari: simplyislam.com

Allah cursed the People of the Ditch
pickup-truck


Allah says, in Surah Al-Burooj:
وَالسَّمَاءِ ذَاتِ الْبُرُوجِ
وَالْيَوْمِ الْمَوْعُودِ
وَشَاهِدٍ وَمَشْهُودٍ
قُتِلَ أَصْحَابُ الْأُخْدُودِ
Translation: By the sky containing great stars. And [by] the promised Day. And [by] the witness and what is witnessed. Cursed were the companions of the trench. [Surah Al-Buruj, verses 1-4]
The story of Ashaab-ul-Burooj, the People of the Ditch, is pretty well-known; in fact, we have an entire 15-part series on this surah. Check it out insha’Allah.

Allah opens this surahs with testifications. Then he testifies: qutila ashaabul-’uqdood. ‘uqdood is another word for ditch. Qutila, literally, means “they were killed.” But Ibn Abbaas (radiallahu anhu) said, whenever you read qutila in the Qur’an, it means lu’ina–cursed.

Allah cursed the People of the Ditch. And Allah is not in need of cursing–He can do anything, to anybody, anytime, anywhere. Lu’ina means, they were destroyed.
And they aredestroyed.

So what great sin did they perpetrate in order to deserve this immense reward–not only being cursed and destroyed, but being documented in the Qur’an, to be recited until the end of time?
Let’s see.

Allah continues:
إِذْ هُمْ عَلَيْهَا قُعُودٌ
وَهُمْ عَلَى مَا يَفْعَلُونَ بِالْمُؤْمِنِينَ شُهُودٌ
Translation: When they were sitting near it. And they, to what they were doing against the believers, were witnesses. And they resented them not except because they believed in Allah , Al-Aziz, Al-Hamid [Surah Burooj, verses 6-8]

They were burning the believers with fire. Burning with fire is bad enough. Burning believers is worse. And not only that, they were sitting around, watching this happen. Witnessing what was happening.
Imagine that. It’s like Mecca–you see someone say “Laa ilaaha illa Allah” today, and tomorrow, you see them cooking in the sun with a pile of rocks on top of them–like Bilal radiallahu ‘anhu. Or you see them cut to pieces, like Sumaya radiallahu ‘anhaa.

Or, as with the people of the ditch–you see them thrown into a big bonfire and burned alive. While everybody else sits around watching with a bag of popcorn.
How would that make you feel? Would you publicly declare your Islam, knowing your flaming, torturous death was only around the corner?

And this intensified the punishment–that the believers saw this happening, saw it would happen to them, but couldn’t do a single thing about it.

Subhanallah.sumber dari: ilmfruits.com

Cara Solat Rasulullah SAW-tentang bacaan surah dalam solat
Gugusan Bintang


Rasulullah s.a.w. terkadang-kadang membaca surah yang panjang, terkadang yang sederhana, terkadang yang pendek apabila dikehendaki oleh keadaan.

Rasulullah s.a.w. sentiasa membaca surah pada awalnya, tidak memulai dari pertengahan atau akhirnya.
Rasullulah s.a.w. pernah membaca surah Al A’raf di solat maghrib, sebahagian di rakaat pertama dan sebahagian di rakaat kedua.
Rasullulah s.a.w. pernah membaca Surah al-Zalzalah di kedua-dua rakaat solat Subuh.
Rasullulah s.a.w. pernah membaca dua-dua surat dari surah Al Mufashshal di satu-satu rakaat.
Rasullulah s.a.w. memanjangkan bacaan surat di solat Subuh.

Rasullulah s.a.w. memanjangkan bacaan di solat Subuh pada tiap-tiap hari, lebih panjang daripada segala solat fardhu yang lain pada hari itu.
Rasullulah s.a.w.pernah membaca dalam solat sir surah yang ada di dalamnya sujud tilawah. Baginda bersujud dan para makmum ikut bersujud.
Surah terpendek yang dibaca baginda dalam solat Subuh ialah surah Qaf dan surah-surah yang sepertinya. Lazimnya bacaan baginda 60 hingga 100 ayat pada tiap-tiap rakaat. Pada hari Jumaat Subuh, baginda tetap membaca surah As Sajadah pada rakaat pertama dan surah Ad Dahri/Al Insan.
Bacaan pada solat Zohor ialah surah Sajdah atau kira-kira 30 ayat pada tiap-tiap rakaat. Baginda pernah membaca surah Al-A’la dan Al-Lail atau Al-Buruj dan At-Tariq dan surah-surah yang sepertinya. Baginda juga pernah membaca surah Luqman dan Az-Zariyat. Pada suatu masa baginda pernah memanjangkan rakaat solat Zohor yang pertama hingga tidak terdengar suara telapak kaki pun.

Rasulullah membaca di solat Jumaat surah Al Jumuah dan Al Munafiqun, ada kala surah Al A’la dan Al Ghasiyah.
Rasulullah s.a.w. membaca di solat hari raya ialah Surah Qaaf dan Iqtarabat (Al Qamar) secara lengkap dan ada kala membaca surah Al A’la dan Al Ghasiyah.
Rasulullah s.a.w. membaca di solat Asar sekadar 15 ayat pada tiap-tiap rakaat. Tegasnya, sama dengan separuh Zohor jika dipendekkan dan sama dengan Zohor jika dipanjangkan.
Rasulullah s.a.w. pernah membaca di solat Maghrib surah Al A’raf, surah Ath Thur, surah Al Mursalat dan surah Ad Dukhan. Riwayat sahih menerangkan bahawa Rasulullah s.a.w. membaca surah Al Kafirun dan Al Ikhlas dalam sunat Maghrib.
Rasulullah s.a.w. pernah membaca dalam solat Isya surah Wat tini dan surah Wasy syamsi wa dhuhaaha dan surah-surah sepertinya.

Sesudah membaca surah berhenti sebentar.sumber dari: pramleeelvis.com

alburuj.comsumber dari: sitetrail.com/alburuj.com

gugusan bintang yang berdekatan


Ok, meh aku citer sikit pasal Zodiak ni mengikut Astronomi dan bukannya Astrologi... Zodiak ni berasal dari bahasa Yunani Zoidiakos yang bererti haiwan kecil. Dalam bahasa Latin ia dikenali sebagai Zodiacus. Dalam Al-Qura'n ada satu Surah yang dinamakan sempena fenomena Astronomi ni ( Zodiacal Sign) iaitu Surah Al-Buruj. Buruj adalah gugusan bintang yang berdekatan yang pada mata kasar kita akan melihatnya sebagai simbol simbol haiwansumber dari: bintangprius.blogspot.com

sesi post-mortem


1. Usia muda, usia yang sesuai untuk belajar:

Cuba kita tengok balik, bila tukang sihir tuh dah tua, dia suruh raja cari orang muda, bukannya orang tua untuk mempelajari sihir. Ini kerana semasa muda, tenaga kita masih kuat, otak pun masih berligat lagi, dan senang dibentuk. Sejak zaman dahulu lagi semua orang sedar betapa pentingnya generasi muda dalam memimpin masa depan. Anak muda yang bersuara lebih ditakuti dari seorang tua yang bersuara. Sejarah pun telah membuktikan betapa medan Tiannamien menjadi saksi keberanian para pemuda China dan Revolusi Iran menyaksikan golongan pemuda yang teguh menumbangkan rejim Shah Iran.
Dalam al-Quran juga diceritakan keberanian pemuda Ashabul Kahfi dan yang paling utama adalah kemenangan Islam pada zaman Rasulullah saw dahulu juga dipelopori oleh para pemuda Islam. Jadi manfaat dan hargailah masa muda anda.

2. Raja tak berkuasa pun, mengharapkan bantuan ahli sihir dan askarnya:


Masa zaman Nabi Musa pun, firaun mengharapkan bantuan ahli sihir untuk bertanding dengan Nabi Musa menunjukkan firaun perlukan bantuan dari orang lain dan tidaklah berkuasa seperti yang diperkatakan. (for more info pasal Nabi Musa dan firaun boleh tengok surah Al-a'Raf ayat 103-171).


3.Ajaran rahib lagi menarik dari ajaran tukang sihir:


Ini kerana, Ghulam akan pergi jumpa rahib semasa pergi dan pulang dari tempat tukang sihir. ( Rahib punya majlis diantara rumah Ghulam dan tempat tukang sihir. ) maksudnya, dia pergi tempat tukang sihir sekali, tapi pergi majlis rahib 2 kali (pergi dan balik dari tempat tukang sihir).

4.Ghulam yakin dengan ajaran rahib dari ajaran tukang sihir:


Ada satu pengajaran besar yang perlu diambil iktibar bersama ketika Ghulam berdoa sebelum membunuh binatang tersebut. Iaitu perhatikan ayat pemuda tersebut ketika berdoa. Si Ghulam berdoa dengan nama Allah, meminta dengan nama Allah, bermakna dia yakin akan kebenaran terhadap ajaran rahib dan bukannya kebenaran ahli sihir. Dia tahu kalau dia berdoa dengan nama tukang sihir, dia akan mati kena makan dengan binatang tuh sebab dia tahu yang ajaran tukang sihir  itu tidak benar.


5.Menggunakan kelebihan yang ada untuk berdakwah:


Ghulam telah diberikan kelebihan padanya untuk mengubati pelbagai penyakit. Di samping berubat, pemuda itu berdakwah. Inilah keistimewaan pekerjaan seorang doktor. Dakwah lebih mudah disampaikan kepada orang sakit. Kerana disitu kepercayaan paling tinggi diberikan kepada doktor. Saat itu, semua yang diberitahu oleh doktor adalah benar pada kaca mata pesakit. Ini dibuktikan apabila pemuda dapat mengubati penyakit sahabat kepada raja. Akhirnya kalimah tauhid dapat diserapkan ke dalam hati sahabat raja tersebut.

Ini juga memberi pengajaran kepada kita, dalam bidang apa pun kewajipan dakwah itu ada. Tidak semestinya menjadi ustaz baru kita menyebarkan Islam. Tetapi Islam itu disebarkan mengikut kemampuan kita. Tahap kefahaman kita terhadap Islam. Asalkan kita sudah asas yang baik, maka tidak ada masalah untuk menyebarkan risalah Islam.
Kalau menjadi ustaz yang hanya menumpukan ceramah di surau dan di masjid, sudah tentu yang dapat manfaatnya adalah mereka yang pergi ke surau dan masjid sahaja yang rata-ratanya memang sudah baik. Tetapi kalau menjadi jurutera Islam, peguam Islam, akauntan Islam, peniaga Islam, doktor Islam, penyair Islam dan sebagainya sudah tentu kita dapat menampung mekanisma dakwah yang lompang yang tidak dapat diisi oleh para ustaz yang terhad dengan masjid dan suraunya sahaja. 
Apa yang penting adalah kita menggunakan kelebihan kita untuk berdakwah macam guna suara yang merdu untuk mengingati Allah cam Maher Zain.Gunakan kelebihan bercakap banyak untuk menceritakan kehebatan Islam.

6.Tidak takut kerana tahu ada tanggungjawab yang besar:


Walaupun dia telah diancam bunuh oleh raja ( dibawa ke gunung dan laut ) dan selamat dari ancaman tersebut, Ghulam tetap berani pergi berjumpa balik dengan raja kerana dia tahu dia ada tanggungjawab yang besar iaitu untuk berdakwah kepada penduduk dan raja tersebut. Kalau kita mungkin dah lari jauh-jauh dari raja nih. huhuhu...

7.Raja tak bunuh ghulam:


Raja tuh tak bunuh terus Ghulam seperti dia bunuh si rahib dan pembesar. Ini kerana ghulam hanyalah seorang budak. Cuba bayang kalau time kita, pembesar menghukum budak kecil macam orang dewasa, bukankah nampak kejam ? 

8.Bayi pun dibunuh oleh raja:


Di sini membawa peringatan kepada kita bahawa wanita dan anak kecil juga sama-sama menyumbang terhadap dakwah Islam. Walaupun barangkali mereka tidak duduk di barisan hadapan, tetapi pahala yang diperolehi adalah sama seperti kaum lelaki yang lain. Islam sentiasa menggalakkan umatnya menyumbangkan tenaganya mengikut kemampuan yang ada.

Peristiwa ini juga menunjukkan betapa kejamnya para pendokong kebatilan. Bayi dan kaum wanita juga dibunuh seperti kaum lelaki. Tetapi Islam, dalam peperangan hanya tentera musuh sahaja yang perlu dibunuh dan orang tua, kanak-kanak serta wanita adalah antara yang perlu dilindung.
Kalau kita tengok sekarang pun, ramai orang mati kena bunuh kat Palestin sebab diorang beriman kepada Allah S.W.T. Benarlah kata Allah S.W.T di dalam surah Al-Buruj tadi (8-9) :

Dan mereka tidak menyiksa orang-orang mukmin itu melainkan karena orang-orang mukmin itu beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji, Yang mempunyai kerajaan langit dan bumi dan Allah Maha Menyaksikan segala sesuatu.


9.Kalau dah nampak kebenaran, usah tangguh lagi:


Selepas kematian pemuda tersebut, ada riwayat yang menyebut sehingga 70 000 orang mati dibakar kerana yakin dengan ajarannya. Satu jumlah yang besar untuk zaman tersebut. Berbondong-bondong manusia beriman kepada Allah walaupun mereka tahu mereka akan dibakar kelak.
Ini adalah satu pengajaran yang menyuruh kita kalau sudah nampak kebenaran di hadapan mata, maka janganlah bertangguh dan memberi alasan lagi. Usah menjadi seperti orang-orang Yahudi, golongan munafik dan musyrikin yang memohon kepada Nabi saw agar menunjukkan kebenaran baginda. Namun setelah mukjizat ditunjukkan, majoriti mereka menuduh Nabi saw menggunakan sihir dan sebagainya. Hanya sebahagian kecil sahaja yang beriman setelah ditunjukkan mukjizat. Sikap tidak mahu menerima kebenaran setelah diberikan keterangan yang nyata bukanlah sifat seorang Muslim.


10. Surah Al-Buruj adalah surah Makiyyah:

Surah al-Buruj adalah surah Makiyyah. Zaman sebelum Islam memerintah. Justeru terlalu banyak cubaan yang diterima oleh Nabi dan para Sahabat. Justeru, Nabi saw setelah ditenangkan oleh Allah swt, baginda menenangkan para Sahabat bahawa penentangan yang berlaku di Mekah adalah lumrah bagi mereka yang menyeru kepada jalan kebenaran. Lalu diceritakan kisah ini agar para Sahabat bertambah yakin dan istiqamah di menyampaikan risalah Islam.sumber dari: thingsiliketosharewithu.blogspot.com